Julen

Ja, den var ju en upplevelse. Har under Julafton, Juldagen och Annandagen varit på tre olika middagar.  På julafton åkte jag tillsammans med David (en annan svensk som numera är bosatt här) till några av hans vänner. Det visade sig att det var till stall Ludger Beerbaum vi skulle. Tjejerna som jobbar hos dem hade lagat middag och gjort fint så det var ju väldigt trevligt. Dock kändes det kanske lite konstigt att komma på middag hos några helt främmande personer, men men, det gick ju det med.

På juldagen var jag bjuden på middag av några från stallet. Det var minst sagt annorlunda att äta grönsakssoppa, kalkon, kokta grönsaker och potatis som julmat. Kanske inte riktigt min melodi, men sällskapet var väldigt trevligt i alla fall!

På Annandagen vart jag bjuden hem till Lily och Florian på middag. Den här gången bjöds det på soppa (igen), rostbiff (alltså riktig rostbiff, inte den kan äter kall med potatissallad), stekt potatis med nån sås och sen en jättegod efterätt med nån sorts mousse med bär. Det var väldigt trevligt och av mina tre middagar var denna godast faktiskt. En sak har jag insett och det är hur mycket jag faktiskt uppskattar svensk julmat. Gaah, längtar ihjäl mig efter det nu!

Hästarna tog det väldigt lugnt hela julen. Red två, tre stycken och sen gick resten i skritten så det har varit rätt skönt. Dock har gårdagen och dagen idag varit rätt tuffa. Florian har varit på Pauls avelsanläggning vilket inneburit att jag ridit 10 hästar båda dagarna. Under de två sista hästarna idag var jag helt slut i kroppen. Håller troligtvis på att bli sjuk också, lagom till jag ska åka hem. Yeeey.. Som grädden på moset ringde Florian nu på kvällen också och sa att jag kommer att vara själv imorgon. De har av misstag gjort fel på schemat så att båda hästskötarna har ledigt. Det innebär att jag ska ha hand om hela stallet med 16 hästar plus hjälpa Florian plus rida själv. De krämar verkligen ur alla mina sista krafter nu innan jag får ledigt..

Nej nu väntar duschen och sen sängen. Är ledsen att jag inte svarat på era sista frågor, men del tre kommer så fort jag får mer tid. Hoppas det är okej.

Längtar tills jag får pussa på den här tjockisen igen. :)God Jul! ...eller nått..

Har fortfarande inte insett att det är Julafton imorgon. Här flyter det mesta på som vanligt så inte har man någon direkt julkänsla än. Ska spendera julafton i stallet på dagen, förhoppningsvis får jag sluta lite tidigare för sen på kvällen är jag bjuden på middag tillsammans med ett par svenska vänner. Hoppas att det blir trevligt! Sen på juldagen är vi några från stallet som ska laga julmiddag tillsammans så lite jul blir det förhoppningsvis. Sen åker jag ju faktiskt hem om lite mindre än en vecka och får fira jul där i efterskott. Längtar såååå mycket!

Hästarna kommer att ta det lite lugnare de här dagarna. Hoppade W lite igår och även idag. Igår testade jag att hoppa på Novabettet vilket var en rätt dum idé.. I markarbetet går hon rätt bra på det för hon tänker framåt, men i hoppningen blev det lite väl mycket framåt och hon började truta och bli svår att få tillbaka igen. Idag testade vi istället ett tredelat babypelham vilket kändes bättre, men inte helt 100. Hon har ju lite humör donnan så hon blev lite upprörd när hon helt plötsligt inte kunde göra som hon ville så idag var hon inte riktigt på min sida. Dock var hon mycket bättre i slutet jämfört med dagen innan. Får se hur hon är imorgon.

I alla fall. Med det sagt hoppas jag att alla får en riktigt härlig julafton imorgon. Tror jag får svårt att hinna uppdatera, men jag tror de flesta av er kommer vara rätt upptagna med annat också. :)

Så..         
                                                                       
GOD JUL PÅ ER!                                                       


Svar del 2!

Hej! Vad har du för förhoppningr och planer för framtiden ( hästmässigt)?

Det är faktiskt en rätt svår fråga tycker jag. Jag är här för att lära mig så mycket som möjligt och en sak som är väldigt viktigt i hästvärlden, skaffa kontakter. Att vara här hos Paul gör att nya dörrar öppnas och när man minst anar det kanske andra möjligheter dyker upp. Såklart är min största önskan att rida de största klasserna i framtiden, men jag har också blivit mer realistisk nu och insett hur otroligt svårt det är att ta sig fram på egen hand. Att till exempel vara i Sverige just nu hade inte gett mig någonting. Min bästa häst är dräktig, den andra blir fyra nästa år och visst finns det lite championat och sånt som hon kan gå, men för mina långsiktiga mål ger det mig mer att vara här och rida samt hoppa flera olika typer av hästar. Ska jag vara helt ärlig tror jag inte att jag hade lyckats med Warona lika bra heller om jag inte varit här. Florian är så otroligt noga med detaljer som man själv inte ens hade tänkt på innan och som faktiskt många tränare i Sverige inte lägger så stor vikt i.

Något som är lite av en dröm för mig är att skaffa en riktig hästgård i framtiden med lite uppfödning, utbildning av unghästar samt ta emot tillridninigshästar. Jag vill kunna driva en verksamhet med hjälp av de kunskaper som jag får av min tid här. När det blir däremot får tiden utvisa.

Scrållis :)Hur kommer det sig att du flyttade till Tyskland? Åkte du bara dit och hade tur och fick jobb, eller? Och kan du inte lägga upp en bild på dina egna hästar, + namn, är lite ny. :)

Jag har alltid drömt om att jobba som beridare utomlands så det har jag haft lite i tanken de senaste åren. Efter mitt hästjobb i Sverige kände jag mig mogen för att ta steget utomlands. Det var nog det läskigaste, men samtidigt det bästa jag gjort. Man får aldrig vara rädd för att prova nya saker.

Jag sökte runt på hemsidan Yard & Groom och hittade en annons som Florian hade lagt ut. Skrev ett mail och fick senare komma och provjobba. Åkte aldrig hem efter provtiden utan blev kvar!

Information om mina hästar hittar du i menyn till vänster! :)


Nu när det blir vinter o man inte har tillgång till rishus. hur tycker du man ska lägga upp deras vintervila? Hur har du gjort under dina år? Skrittar du dem någongång i veckan eller du har låtit dom stå helt? Kul o veta :)

Vi har alltid gjort så att hästarna vilar helt i en eller två veckor, oftast i december. Beror ju på vad man haft för tävlingar inplanerade inför kommande år, men under vintervilan har de bara gått i hage och varit hästar. Jag tycker att man ska lägga in den där den passar. Har man inte några tävlingar precis i början av året så spelar det egentligen ingen roll när man lägger in den.


Vad tycker du en 4åring som är riden i knappt ett år ska kunna? :) och hur pass mycket tycker du man ska rida dom och vad man ska göra, hur ska man lägga upp träning och tävlings schema för dom? :)

Förövrigt en super bra blogg! Älskar att läsa den :)

Det är rätt svårt att säga eftersom alla hästar är olika. Vissa har svårare för saker än andra och behöver mer tid. Men i stort tycker jag att en 4-åring ska kunna vara styrbar, svara framåt för skänkeln, samt lyssna tillbaka, dvs på halvhalter mm, samt påbörjad träning av galoppombyten. För de flesta hästar kommer galoppombyterna ganska naturligt och vissa har jättesvårt med det så det är kanske inget man kan kräva direkt, men jag tycker att man kan börja jobba med det i alla fall.  I hoppningen tycker jag att en 4-åring ska kunna hoppa en bana hyffsat okomplicerat.

Personligen tycker jag att man kan rida dem kanske tre dagar i sträck, vila en dag, rida två, vila en. Alltså man behöver inte sitta och nöta dag ut och dag in utan man kan lägga in en vilodag lite då och då. Sen är variation på arbetet viktigt. Har man ridit lite hårdare ena dagen så kan man göra ett enklare jobb dagen efter. Ut och tävla tycker jag att man ska göra när man känner sig riktigt redo. Att ta och hoppa på ett nytt ställe innan man åker iväg och tävlar är jättenyttigt och ett bra förberedande. Hur man sen lägger upp tävlingsplaneringen tycker jag beror på hur klar man tycker att hästen verkar efter första tävlingen. Fungerar det bra kan man börja tävla lite sporadiskt, om hästen däremot inte var med på noterna riktigt så får man träna vidare med att kanske tex. åka på Pay & Jumps där man faktiskt kan få ta igenom problem som kan uppstå!

Tack så mycket, sånt är alltid roligt att höra! :)

Jag och 4-åriga Tonka e. Tinka's Boy i somras.Jag ska ner till Frankfurt och jobba, precis tackat ja så det är nu man verkligen börjar tänka på vad de innebär! Vad ska jag tänka på att fixa innan jag åker? Kommer tävla därnere, licenser osv? Kan du berätta mer om klasserna i Tyskland, hur det är uppdelat och så? Tack!!

Oj vad roligt, grattis! :) Det som var absolut krongligast var det med licenserna. Det tog väldigt lång tid. Först måste du kontakta Svenska Ridsportsförbundet och meddela dem att du ska tävla i tyskland. De i sin tur skickar en ansökan till tyska ridsportsförbundet om en gästlicens till dig. Ska du tävla på internationella tävlingar däremot måste du också lösa Guldlicens här i Sverige. Man kan också välja vilken typ av gästlicens man vill ha. Kommer inte riktigt ihåg vad det fanns att välja mellan, men jag fick i alla fall gästlicens för hela 2011. Måste kontakta dem igen nu inför 2012.

Bästa är om du kontaktar Svenska Ridsportsförbundet så hjälper dem dig!

Det här låter kanske väldigt dumt, men jag är faktiskt inte så jätteinne i hur klasserna är uppdelade. Jag har ett "tyskt TR" men det är rätt svårt att förstå tyvärr.. Unghästklasserna är i alla fall poängbedömda, de bedömmer hästarna på en skala upp till 10. De kollar hästens teknik, ekipagets rytm och samspel. Får man ett nedslag eller ett stopp drar de av 4 tiondelar av poängen. Alltså får man tex. 8.0 efter ritten, men hade ett nedslag så får man slutsumman 7.6 istället. Ekipaget med högst poäng vinner eller blir lika placerade. Jag önskar att jag kunde vara med tydlig i mitt beskrivande, men jag har ju inte varit på så fasligt mycket tävlingar än och jag anmäler ju aldrig själv så det är rätt svårt att hålla reda på allt då.. :P
Fortsättning följer!


Sammanfattning av gårdagen och idag!

Tänkte som sagt sammanfatta lite om vad som hänt dessa två dagar! Igår red jag sex hästar varav hoppade tre. Warona, Charity - Calvaro valacken och en av de nyaste, ett 5-årigt sto e. Baloubet. Båda är fortfarande väldigt gröna trots att de blir sex nästa år så de fick vara med under gårdagens banhoppning. Igår var det alltså de mest orutinerade hästarnas tur att hoppa, dvs 4 och 5-åringar. Varje morgon vid frukost går alla tränarna igenom exakt vilka hästar som ska hoppa och skriver då upp det på planeringen. Under dagen sen går alla ryttare med sina respektive hästar dit allt eftersom och turas om att hoppa. Man kommer alltså dit, rider fram i sin egen takt och sen säger man till när man är klar så får man börja hoppa när gruppen innan blivit klar. Systemet kanske låter rörigt, men det fungerar rätt bra faktiskt.

I alla fall gick stoet strålande. Det var första gången jag hoppade henne, men hon är otroligt enkel och lyhörd så hittade känslan väldigt fort. Alltid så skönt när det blir så. Banan så ut såhär:Vi hoppade fram med travbom på hinder nummer två tills hästarna kändes avspända. Sen gick vi löver till att hoppa hinder nummer ett och två några gånger i galopp och sen red vi banan. Juste. Kombinationen red vi i trav, den gula bommen är alltså en travbom!

Valacken gick också förvånadsvärt bra. Han är ju som sagt lite speciell och ja.. Förvirrad. Men han höll faktiskt nerverna innanför skinnet den här gången och gjorde ett riktigt bra jobb. Han försökte verkligen så det går framåt i alla fall. Florian har varit väldigt skeptisk till honom enda sen han kom, men nu låter det som om han tänker ge honom en chans.

Warona hoppade vi när alla var klara. Eftersom hon är lite stressad och inte tar tid på sig i kombinationerna riktigt så travhoppade jag kombinationen ett par gånger. Florian la också ut bommar på högersidan av A och B hindret eftersom hon gärna drar åt det hållet. Hon hoppade makalöst bra! Sista gångerna var oxern kanske 130 och väldigt bred. Innan har hon kunnat dimpa ner på bakbommen när hon blir för snabb i luften, men nu tog hon sig tid och använde hela kroppen. Underbar känsla! Sen hoppade jag samma bana som unghästarna gjorde, mest för lydnadens skull och hon gjorde det väldigt okomplicerat. Imorgon ska vi hoppa henne lite mer ordentligt!


Idag då. Red åtta hästar, dock blev det ingen hoppning. Red den nya JÄTTEhästen som vi fått nu också. Han är runt 180 hög, haha. Här är han brevid hingsten som är runt 165.Han är inte så vacker, men väldigt snäll och fantastiskt mjuk att rida. Florian hoppade honom också igår och han har ett enormt scope och verkar vara väldigt okomplicerad. Kan inte säga så mycket mer än så länge så fortsättning följer!

Idag fick jag också en dunväst från stallet! Rätt snygg faktiskt.
Sen tillsist vill jag bara visa en bild från idag.


På förmiddagen kändes det som vår i luften, kan inte förstå hur det kan vara julafton om tre dagar. Det är helt sjukt!
Imorgon är jag ledig och då står sova, städa, hoppa W och göra sista julshoppingen på schemat. Känner mig sådär lagom pepp på att trängas i affärer med en massa andra stressade sistaminutenjulhandlare..

Svar del 1!

Hej! Vilket gymnasium och linje gick du på? vad tycker du är bäst att välja om man vill jobba med hästar, ett ridgymnasium eller en "vanlig" linje? :)
mvh

Jag gick på Arlandagymnasiet som ligger norr om Stockholm. Där gick jag SamIdrott. När jag sökte gymnasium var jag först inne på att söka ett ridgymnasium. Hade fungeringar på Strömsholm bland annat, men valde att ta det närmare alternativet eftersom jag tävlade så mycket och hade tre hästar fullt igång. Linjen jag gick erbjöd visserligen inte så mycket hästkunskap, däremot hade vi ledarskap, idrottskunskap mm, vilket alltid är bra att ha i bagaget. Sen fick man också mer tid till sin idrott. På onsdagarna slutade vi alltid klockan 12 och började kl. 11 på fredagar. De som hade fotboll och hockey till exempel hade träningar under dessa "idrottstimmar" medan jag gick hem och red. Så egentligen fick jag ju ingen hästutbildning under mina gymnasieår utan bara lite extra tid.

Personligen tror jag det kvittar vad man går. Själv ångrar jag nu att jag inte gick ekonomi eller något sånt för det hade jag haft större nytta av om jag till exempel skulle sluta rida i framtiden av någon anledning. Nu har jag bara grunderna, men måste plugga fler kurser om jag ska göra något annat.


Hur många besökare har du per dag ?

Har i snitt just nu runt 350 besökare om dagen.  Har som mest haft drygt 600, men det var när jag var riktigt duktig på att uppdatera. Är ju lite sämre med det numera.


Bor inte din pojkvän i Thailand? Hur har han råd att flyga till dig titt som tätt? :)

Nej det gör han inte. Han jobbade som reseledare för Fritidsresor förut och var under en av säsongerna i Thailand. Nu har har slutat med det och jobbar som snickare hemma i Sverige. :)
Hej!
Undrar hur mycket hästarna får gå i hage och hur mycket ungefär de rör sig varje dag.

Jag har en häst i en ganska liten hage då jag är rädd att släppa ihop henne med de andra hästarna eftersom jag är rädd att hon ska bli sparkad.
Men det kanske är bättre att riskera det och att hästen får gå i en stor hage och röra sig fritt än att den står i en lite hage?
Det är en tävlingshäst så hon tränas varje dag och så försöker jag vara ute och gå med henne åtminstone varannan dag.

Dessvärre går inte hästarna i hage alls här.. Det är endast fölmärrar som går ute i hagarna, ridhästarna däremot går aldrig ut. Jag är absolut för att hästar ska vara ute så mycket som möjligt. Hemma har vi alltid haft hästarna ute hela dagarna och den möjligheten önskar jag verkligen hade funnits här också. Det är cirka 250 hästar i träning här och det är omöjligt att få det att fungera. Våra hästar är ute två gånger per dag. De rids eller longeras en gång och sen promeneras de i ca 20 minuter en gång. Just nu har vi heller ingen tillgång till skrittmaskin så vi handgår med dem. Visserligen tror jag att hästarna uppskattar det mer än att gå i en skrittmaskin.

Det där med att släppa ihop hästar är alltid svårt och skaderisken är hög. Däremot trivs hästar bäst tillsammans så om det är möjligt skulle din häst förmodligen tycka det var bäst! Vi har aldrig haft mina tävlingshästar i en stor flock utan de har gått med varandra, två eller tre stycken i en relativt stor hage och faktiskt har vi haft väldigt lite hagskador under åren. Men jag tycker att din magkänsla ska bestämma. Jag kan ju som sagt inte säga att jag tycker att du gör fel som låter din häst gå i en liten hage. Den får ju i alla fall gå ut tillskillnad mot hästarna här.


Hej!
Har själv jobbat utomland, o skande sverige rätt mycket då och då, framför allt mat och godis och liknande.
Vad saknar du mest från sverige?
Samt det ''ätbara''? ;)

Saknar familj, pojkvän och vänner såklart. Saknar också alla djuren hemma. Hästarna och våra två hundar. Ibland kan jag faktiskt också sakna det "vanliga" livet. Alltså ha en normalt jobb och vara fri till att göra vad man vill. Dessvärre vet jag ju att jag skulle bli otroligt uttråkad efter bara nån vecka, men när man ibland ser sina vänner skriva om något roligt de gjort på Facebook till exempel så kan jag känna att jag också vill vara fri till att göra något sånt.

Det ätbara är defentitivt svenskt lösgodis! Finns inget bättre! Är ju världens godisnarkoman också så att vara utan det är jobbigast. Sen saknar jag tacos och svensk mjölk väldigt mycket. Här är mjölken lite annorlunda, den håller en månad framåt ungefär och smakar lite konstigt. Sen saknar jag mammas underbara matlagning väldigt mycket.Hej! Jag undrar hur kommer det sig att du kom i kontakt med Florian. Blev du rekommenderad eller blev du erbjuden en plats hos honom? :)

Nej jag satt och sökte runt på Yard & Groom och såg att de sökte en ryttare. Jag mailade dem sedan och skickade några videor till dem. Senare åkte jag på en provmånad och nu är jag fortfarande kvar. Hörde mig givetvis för med några ryttare hemma i Sverige innan och jag fick faktiskt samma svar av alla. De sa att de var väldigt trevliga och att de trodde att det var en bra ryttare att vara hos. Det stämde ju som tur var. :)

Florian med Chicofina
Okej, första delen blev inte så lång, men det är ju i alla fall en start! Fortsättning följer. :)

Lång dag..

Och kall.. Nu under eftermiddagen har det varit riktigt råkallt ute. Frös som en gris i slutet. Kom hem runt halv åtta efter att ha varit en sväng till mataffären också. Direkt efter jag fått in alla varor i kylskåpet tog jag en lång och varm dusch för att tina upp lite. Så nu är jag sisådär lagom mosig, blir en tidig kväll tror jag.

Idag har jag ridit sex hästar. Alla gick bra så där var det inga konstigheter. Det som tog tid nu i slutet var att Florian hade suttit i ett möte som drog ut på tiden så han hade två hästar kvar att rida vid femtiden. Vanligtvis slutar vi ju mellan fem och sex.

Vi har också fått två nya hästar! Vet inte stammen på någon av dem, men den ena är i alla fall ett 5-årigt sto som är jättetrevlig och lätt att rida. Den andra kom nu ikväll och har ingen aning om vad det är för något. Den är väldigt stor, så mycket vet jag i alla fall.

Men nu ska jag krypa ner under täcket och kolla på film. Hoppas kunna ge svar på de första frågorna imorgon!
Godnatt på er!Helgen!

Först måste jag bara säga att jag tycker att det är jättekul att ha fått så mycket frågor på frågestunden! Håller på och besvarar dem, men det kommer att ta lite tid. Tror jag kommer att dela upp dem också i två omgångar så håll tillgodo!

Helgen har varit super! Florian och Lily gav mig ledigt på fredagen och även lördag förmiddag. Hotellet var mysigt och väldigt fint. På fredagen åt vi först en härlig hotellfrukost. Det är verkligen något speciellt med det. Jag kan äta hur mycket som helst! Efter det slappade vi faktiskt fram till lunch och därefter tvingade jag med honom ut på lite julshopping! På lördagen sen åt vi frukost och myste tillsammans fram till att jag skulle åka till stallet. Red fem hästar på eftermiddagen. Efter det åkte jag tillbaka till hotellet och vi åt én god middag på en grekisk resturang på kvällen. Vi beställde en en grilltallrik för två och det var sjukt mycket mat. Vi åt nästan tills vi storknade, men gott var det!

I morse skilldes vi åt igen.. Däremot kändes det inte alls lika tungt den här gången eftersom jag faktiskt åker hem om 12 dagar! :) Längtar sååå mycket!!

Tack älskade Joakim för den här helgen. Den var guld värd ♥

Frågestund!

Eftersom jag kommer spendera helgen med min pojkvän så kommer det nog inte bli så mycket uppdatering här förrän på söndagkväll. Fram till dess tänkte jag ha en frågestund!

Så. Fråga vad ni vill, allt mellan himmel och jord! :)
Våra nya hästar!

Nu har vi totalt fem hästar från Paul. Idag fick vi faktiskt en halvsyster till Warona! En större typ av häst, men fortfarande lite av samma modell. Hon är fem och riktigt trevlig att rida. Ska bli kul och se vad det är för något. :)

I alla fall är de nya hästarna dessa:

Val född -06 e. Charity - Calvaro
Val född -05 e. Chacco Blue - Cento
Sto född -06 e. Chacco Blue - ? (kommer tyvärr inte ihåg)
Sto född -06 e. Chacco Blue - Balou du Rouet
Sto född -06 e. Toulon - Balou du Rouet

Får se hur det kommer att bli framöver, vet inte om vi kommer att få fler men hitills är alla som vi fått trevliga hästar.

Annars idag har jag ridit åtta hästar. Hoppade Charity - Calvaro valacken igen och han var mycket bättre den här gången. Linjerna såg ungefär likadana ut som igår bara att den här gången hoppades allting ur galopp. Han var i alla fall mer med på noterna och lite mer lättmanövrerad idag. Imorgon ska han få en lugn dag, han har verkligen kämpat på ordentligt nu. Utöver det har det inte hänt så mycket. W går bra och likaså de andra hästarna. :)

Viebrockhallen och en stallbyggnad på den stora anläggningen sedd på vägen från vårt stall.Trött..

Idag har det varit en rätt intensiv dag. Ingen lunchrast blev det heller så har varit i gasen mellan sju imorse till klockan fem nu i eftermiddag. Red totat sju hästar, hoppade en av de nya, den 5-åriga valacken som varit hos Ludger innan. Det är en rätt ängslig och smått förvirrad häst måste jag säga. Det finns jättemycket kvalité i honom för när han spänner av är han riktigt trevlig och han har ett kraftfullt språng, men som sagt, lite förvirrad. Idag var det övningsträning i långa ridhuset i form av en serie. Det såg ungefär ut såhär:Vi började att hoppa fram på den högra halvan av ridhuset. Först travhoppade vi enkelhindret några gånger innan vi gick över till att hoppa linjen. Även in på första hindret på linjen skulle vi travhoppa och sen bara flyta vidare på fem galoppsprång till nästa hinder. De här övningarna gjorde han rätt bra. Han var hyffsat koncentrerad och gjorde fina språng. När vi sen gick över till den vänstra sidan blev det lite mycket. Jag vet ju inte hur många gånger han hoppat en serie förut, men han var rätt "spooky" första gångerna. Serien bestod av travbom, räcke, galoppbom, fyra galoppsprång (inkl bommen), räcke, galoppbom, räcke, bom. Han hade verkligen jättesvårt att få ihop alla hinder och bommar så det tog ett tag innan vi fick till det. Dock var sista gången riktigt bra. Då tog han tid på sig och fokuserade på varje hinder.

Under lunchen sen kom Ray Texel, 4-åringens ägare. Han red de största med hennes mamma Fleur och kom nu för att rida "mitt" lilla projekt. Innan visade jag henne i alla gångarter plus hoppade några språng. Däremot fick jag aldrig se när han själv hoppade henne för jag var tvungen att springa vidare på nästa ärende. Jag var nämligen tvungen att börja rida vår hovslagares ena häst. Han var här idag och skodde några av våra och tog också med sig två av sina egna hästar. Han tränar íbland för Florian och idag skulle han göra den under allas lunchrast och eftersom tiden var knapp red jag fram hans ena häst.

Bortsett från det gick W och de andra hästarna bra! Nu däremot ska jag ta och bädda ner mig och kolla på How I Met Your Mother. Har 5 säsonger av serien och kollar på alla igen för andra gången. Älskar den! Tur att Joakim kommer att ta med säsong 6 och 7 nu när han kommer. Hur ska jag annars överleva?
Jaja, det var väl det. Ni får ha det så bra så länge!

Ciao!

Ray Texel och Fleur

Hej på er igen!

Jag har visst lite att ta igen nu känner jag. I fredags ville inte mitt internet fungera av någon anledning, satt i en timme och förskte få mottagning tills jag till slut gav upp. I lördags var det ju som sagt PSIn och igår jag var alldeles för trött för att blogga. Sorry för det.

PSI galan var i alla fall rikitigt rolig! Innan vi åkte dit samlades jag och tre andra hos en dansk tjej som har ett hus väldigt nära gården. Hon hade även fixat en frisör/sminkös som kom dit och fixade allas hår och makeup. Jag brukar vanligtvis aldrig bli nöjd om jag inte får göra mitt hår och smink själv och tror ni jag blev det den här gången? Nej. Jag såg bedrövlig ut. Jag hade redan en bild av hur jag ville ha håret och jag försökte förklara det för henne, men det blev inte alls som jag tänkt mig. Samma med sminket. Jag hatar för mycket smink och brukar sällan använda mig av ögonskuggor mm så jag sa att jag bara ville ha en naturlig make. Jag såg ut som en clown efteråt.. Kul att man betala 40 euro för något som man senare gjorde om för att hon inte kunde förstå hur jag ville ha det. Hade blivit mycket bättre om jag gjort det själv från början..

Väl där var middagen rätt så stillsamm, när festen däremot drog igång på riktigt fanns det ingen hejd på folk. Det var riktigt kul verkligen! Vi kom hem runt klockan sex på morgonen och jag började jobba igen klockan sju. Tror ni jag var trött igår? Sen mina stackarns fötter. Jag har fortfarande stora blåsor efter skorna, men men. It was totaly worth it!

I fredags och lördags hoppade jag W. Förra gången vi hoppade henne skrev jag ju att hon inte riktigt hoppade så bra. Hon var hyffsad i anridningarna, men i sprången väldigt oengagerad. Nu därimot visade hon riktigt vilken klass hon har för satan vad hon hoppade! Eftersom hon är en häst som av naturen har väldigt bråttom hela tiden blir hon lätt också för snabb i sprången vilket i sin tur gör att hon tappar lite av sin teknik. Florian säger att vi vill få henne att hoppa lite "baklänges", alltså få henne att stoppa upp lite i språnget och flytta sin högsta punkt till mitten av hindret. På alla enkelhinder nu gjorde hon såna språng och de är helt fantastiska! Däremot har hon fortfarande lite för bråttom i kombinationerna. Hon har även en tendes till att dra till höger i sprången vilket också sänker språngets kvalité, men när jag lyckas ha henne rak så är skillnaden enorm. Vi hoppade bana båda gångerna och den låg nog på mellan 130 och 140. Det känns verkligen som om det börjar att hända lite nu!
Flytten avklarad

Sådärja, nu sitter man i sin nya lya.. Igen. Faktiskt så var jag rätt snabb med att packa ihop alla grejer och få upp dem i mitt nya rum. Vaknade vid nio och hade packat upp och var så gott som klar till kl. 12. Bra gjort måste jag säga!

Lite bilder på rummet.
Under eftermiddagen sen har jag varit på jakt efter en klänning. Det är ju den stora PSI aktionen i helgen och på lördagkväll anordnas det en stor tillställning med middag och fest efteråt. De säger att det liknar en bal så man ska vara uppklädd till tårna. I alla fall så tipsade en tjej från stallet en bra affär som jag åkte till. De som jobbade där var verkligen urgulliga som stog ut med mig.. Tror jag var där och provade klänningar i över två timmar! Till slut blev det en långklänning. Jag som aldrig har burit en långklänning slog till och köpte en. Vet inte om jag blivit knäpp, men den är faktiskt ganska fräck tycker jag! Problemet är bara att hitta skor till! Eftersom den har så många olika färger känns det för hårt med svarta skor till. Har ett par beiga som kanske kan funka. Hmm.. Svårt. Vi får se vad jag kommer fram till.
¨
Klänningen som ser 100 gånger bättre ut på!


Sen köpte jag också julklapp till pojkvännen! När han är här sen tänkte jag göra den sista julshoppingen med honom till hjälp. Vare sig han vill eller inte.. ;)

Tävling i Vechta

Resultat:

120 bed. A, 0 fel. (Hörde aldrig poängen)
125 bed. A, 0 fel, 7,6 poäng.


Det gick bra idag! I första klassen fick jag inte till känslan riktigt. Jag red väldigt mesigt och tog aldrig riktigt tag i situationen. Hon rann därför iväg lite mycket efter hinderna och i anridningarna spände jag inte bågen tillräckligt så sprången vart kanske inte riktigt lika bra som de borde. Annars en helt okej runda.

I andra klassen däremot hade jag ett mycket bättre flyt och använde galoppen lite mer. Hon blev direkt bättre framför skänkeln och gjorde riktigt fina språng. Lite tjafsig efter hinderna är hon alltid mer eller mindre, men det var mycket bättre den här gången. Poängen var väl okej. Eftersom de bedömmer hur hästen är inne på banan, rytm osv är hon en häst som är rätt svår att få riktigt höga poäng med så jag är nöjd även om det inte räckte till en placering!
Tävling imorgon!

Äntligen dags för tävling! Som jag längtat! Jag ska rida 6-åringen e. Heartbreaker och Florian de två nya 5-åringarna som båda är e. Chacco Blue. Kommer rida 120 och 125, är första tävlingen med den hästen så jag är faktiskt lite nervös. Hon är ju inte världens lättaste heller.

Igår hoppade jag henne och W. Den här gången var det en ny bana uppe som såg ut såhär:
Det gick rätt bra med båda hästarna. Heartbreakern är väldigt bökig i munnen och har rätt mycket humör så har man henne det minsta emot sig så är det svårt att få en bra rytm. Det största felet jag gjorde var innan jag startade. Hade hoppat fram i det långa ridhuset och hon hade kännts riktigt bra, sen när jag vart skickad till att hoppa banan i det nya ridhuset så var det kö för att några innan hade fått lite trassel. Vi fick därför vänta väldigt länge på vår tur och istället för att jobba henne ordentligt medans vi väntade "fesred" jag runt istället. Alltså jag travade runt och hon kändes väldigt avspänd, (eftersom jag inte krävde någonting) men när jag sen skulle börja var hon inte alls med mig längre. Hon var inte framför skänkeln vilket i sin tur gjorde det svårt att rida banan. Jag var alltså inte riktigt förberedd till första rundan. Andra rundan däremot gick mycket bättre så får försöka hålla kvar den känslan tills imorgon. 

W lyssnade faktiskt hyffsat bra på hinder igår. Däremot var hon lite okoncentrerad. Hon hoppade inte riktigt lika bra som hon brukar utan kändes lite trött och matt. Hon ansträngde sig inte så värst mycket. Jag antar att man inte kan få allting på en och samma gång. Får vara glad över att hon lyssnade så pass bra och inte kutade gärnet som hon gärna gör annars. Bara att träna vidare.

Men nu ska jag faktiskt ta och sova snart. Önska mig lycka till, känns som om jag kan behöva det!

Jag på en häst vi hade på Eichenhain. Lira 5 år e. Lord Pezi - Contender. :) 

Seg dag

Ja idag är man lite trött faktiskt. Jag är ingen som brukar gå ut och festa stenhårt, men nu när man är van att sova klockan tio på kvällen så är att vara ute till klockan fyra på morgonen ganska påfrestande. Börjar bli gammal tror jag, haha. Vi hade riktigt roligt igår! Människorna som jag gick ut med verkar vara ett väldigt schysst gäng, alla var mycket sociala och underhållande. Visst har jag fått lite kontakt med några sen innan, men att göra något annat tillsammans bryter ändå isen lite mer. Dessvärre blev det ingen bowling. Jag som hade laddat inför en riktigt match! Alla banor var fullbokade tills stället stängde så vi drog vidare till en nattklubb istället. Dessvärre blev det en ganska dyr kväll eftersom jag var tvungen att åka taxi själv fram och tillbaka.. Nästan 70 euro tur och retur, inte lika roligt kanske.. Men, men.

Juste! Nu i början av veckan flyttar jag närmare stallet! Har fått ett rum i ett hus 1 km från gården. Ska bli så skönt att slippa åka den långa sträckan från där jag bor nu. Helt värdelöst är det faktiskt. I alla fall är det ett hus som är delad i två lägenheter och i ena delen kommer jag och två andra bo. Rummen var rätt stora och sen delar vi kök och badrum. Var ganska fräscht faktiskt!

Åh jag längtar så mycket tills min underbara pojkvän kommer hit! Har inte träffat honom sen i slutet av september.. Sen ser jag verkligen fram emot att åka hem en sväng under nyår. Underbart att få träffa hela familjen igen och pussa på Luttis och Luzzan. Saknar också mina nära vänner väldigt mycket. Hoppas att jag får en möjlighet att träffa dem också. Även om man ständigt är runt en massa människor här så känner man sig ändå rätt ensam ibland.. Hemma är ju ändå hemma. ♥


Aouch!

Gick för nån timme sen omkull med en av hästarna. På den stora delen av anläggningen är det typ stenplattor på marken mellan stallarna och ridhusen. Vi har alltid sagt att det är en stor säkerhetsrisk att rida på det eftersom det är rätt halt för hästarna att gå på. Idag regnar det också och då blir det ju ännu halare. I alla fall satt jag på en av de nyare hästarna som har lite sadeltvång och tycker att saker på ryggen är lite läskigt i början. Däremot har hon blivit mycket bättre på bara den här veckan, men idag är det också väldigt blåsigt . Jag var alltså på väg till ett av ridhusen då vinden tog tag i täcket hon hade på sig. Hon blev såklart rädd och halkade till så att hon föll i backen. Jag också då givetvis.. Allt gick bra förutom att jag fick foten under henne och det gjorde satans ont i början, men nu är det mycket bättre som tur var. Den vart bara lite klämd. Faktiskt var det här första gången som jag åkt i backen under mitt halvår här i tyskland! Inte så illa ändå!

Sitter på lunch nu och har två hästar kvar att rida. Hingsten och en ny valack som vi fått. En 5-åring som tidigare stått hos Ludger Beerbaum, men som ägs av Paul. Han är inte heller riktigt att lita på så vi får väl se om jag kanske åker på en avfallning till innan dagen är slut!

Ikväll sen har jag blivit medbjuden på bowling med några som jobbar här! Tror de sa att det fanns en nattklubb där också så vet inte om vi kommer att gå ut sen också. Hoppas att vi kommer få en rolig kväll! :)

Men men, nu är det snart dags att börja jobba igen!
Tchüss!

Svar på några frågor

Har du träffat Totilas något eller bor han inte hos paul? Fick du chansen att träffa Shutterfly och beerbaums andra topp-hästar när ni bodde där? Jätte bra blogg! :)

Nej det har jag inte. Totilas vet jag är utplacerad till ryttaren som rider honom nu så han står inte här även om Paul äger honom.

Ja det är klart! Jag red ju tillsammans med dem nästan varje dag. De stog ju i samma stall också. :) Här har ni en bild på mig och Shutterfly.
Hej! vilken tid är ni färdiga på dagen? Vad gör du på kvällarna? super blogg!!

Vi är oftast färdiga mellan 17.00 och 18.00 på kvällen. Det kan ju också bli senare, men aldrig tidigare än 17.00. På kvällarna gör jag faktiskt inte så mycket just nu. I och med att jag bor där jag bor så blir det att man kollar på film eller sitter framför datorn. Men ärligt talat gör det inte så mycket. Man är rätt trött efter en arbetsdag och då kan det faktiskt vara skönt att komma hem och inte göra så mycket. I somras däremot när vi var hela gänget på Gestüt Eichenhain gick vi ofta ut och åt middag tillsammans eller bara umgicks. Saknar dem så himla mycket. Det är otroligt hur bra vi alla kom överens för vi var verkligen en mixad skara. Jag från Sverige, Aneta från Polen, Kevin från Guatemala, Megan, Tom och Jaime från Nya Zeeland, Niamh från Irland och sen var också en tjej som heter Katie här en månad från Österrike. Vi hade så sjukt kul tillsammans!


Guuud vilken lång arbetsdag ni har! Har de ingen 8-timmars regel där borta? :O

hur bra går det med språket nu? kan du prata ledigt och utan att behöva fundera först? :)

Dagarna går faktiskt ganska fort. Sen tror jag inte attdet riktigt finns sånna regler när man jobbar med häst. Man är klar när man är klar helt enkelt. Det hade nog varit värre på ett kontorsjobb att jobba så många timmar, men nu jobbar jag ju med det jag brinner för och då är det lättare. :)

Tyskan går det ju sådär med, men engelskan pratar jag så gott som flytande. Bara vissa ord som kan vara svåra, men då är det bara att visa med kroppspråk. Man gör sig faktiskt alltid förstådd.


Hej!
Vad tycker du är ett lämpligt veckosheema för en hopphäst på reltivt hög nivå? (hon har nya placeringar i 135, men med mig har hon bara hoppat 120 då hon är min första stora häst)


Jag vet inte riktigt om jag kan ge dig ett bra svara på den frågan eftersom jag tycker det beror på hur hästen är som individ. Sen spelar alla möjliga faktorer in, till exempel hur det gått från dag till dag. Kanske behöver man träna lite extra på något som inte kändes riktigt bra från dagen innan osv. Små hoppövningar och sånt kan man lägga in lite då och då i det dagliga arbetet, medans en ordentlig hoppträning räcker om man gör en gång i veckan. Har man däremot mycket tävlingar inplanerade kanske man nöjer sig med att bara göra mindre hoppövningar mitt i veckan. Man får hela tiden vara flexibel i sitt upplägg och anpassa varje dag efter de som redan varit. Det är så jag gör i alla fall.


Hej igen! Jättefin blogg verkligen! Jag bara undrar hur man lägger upp en sån här egen bakgrund. En egen mall alltså. En sån som du har på dina hästar överst på sidan. Hur gör man och vilka mått behöver man på bilden? Behöver man photoshop?

Tacksam för svar.

Mvh Klara Schelin


För att göra själva Headern använde jag ett redigerarprogram som heter Picnik! Det är ett ganska enkelt program som redan har färdiga mallar. Däremot måste man betala för att få specialeffekterna. Sen för att sätta in bilden i själva designen behöver man kunna HTML, vilket jag inte är någon höjdare på så jag tog min pojkvän till hjälp. Kanske kan du få hjälp av någon också? Måtten på min Header är 900 x 512 bildpunkter!
har du några tips för att få hästen ta mer stöd på bettet? :)

Som ryttare måste man framförallt vara väldigt koncekvent. Hästen måste ha ett förtroende för bettet för att våga ta stöd. Det första man måste se till är att hästen har en ärlig framåtbjudning och utifrån det kan man till exempel göra mycket tempoväxligar och övergångar. När jag skriver att jag vill att hästarna ska ta stöd på bettet, menar jag inte att de ska bli starka och tunga i munnen utan att de bär sig själva med ett behagligt framåtdriv. Det får inte bli en dragkamp för då har man istället en häst som springer på bogarna. Sen är det ju så här igen att det beror mycket på hur hästen är i övrigt. Man får försöka hitta en väg som passar just den hästen man sitter på.

Jag är ledsen om jag inte gav ett bra svar på den frågan, men det är så otroligt svårt att besvara för det finns inget riktigt svar. Det är en känsla som man måste leta sig fram till. Innan jag kom hit var jag inte riktigt säker på hur man gjorde för att få en häst att ha en ärlig framåtbjudning, jag trodde det, men jag hade fel. Jag måste ha hjälp med det ibland fortfarande om jag sätter mig på en helt ny häst som fungerar annorlunda mot dem jag är van vid. Det handlar om så mycket mer vilket jag har kommit till insikt med här.
RSS 2.0