Vechta dag 2

Chacentia, 6 år e. Chacco Blue - Cento

120 bed. A:0
0 fel

130 bed. A:0
0 fel

Chacentia gick strålande även idag. I 120 red jag faktiskt lite på tid och kortade av vägarna och hon var duktigt med på noterna. Vet inte om det blev nån placering, men tror det. Tog de korstaste vägarna och hade en relativt bra tid. Dock på tävlingar som denna, en sk. "Late entry" har de inga prisutdelningar så man vet inte riktigt vart man hamnar i reslutatlistan. Men det är ju faktiskt inte det viktigaste. I 130 hoppade hon ännu bättre. Tränarna var också väldigt nöjda med hennes hoppning de här dagarna och alla tycker att hon utvecklas i rätt riktning. Innan var de flesta ganska skeptiska då hon hoppat väldigt ojämnt och haft svårt att använda sin bakdel på rätt sätt. Nu rör hon sig helt annorlunda och bakbenen tjongar hon ut med i varenda språng!


Chataga, 7 år e. Chacco Blue - Carthago

120 bed. A:0
0 fel

130 bed. A:0
4 fel

Chataga hoppade fint, men var rätt svårriden. Just nu är det svårt att få henne ordentligt framme. Hon är otroligt känslig och blir lätt väldigt stark speciellt när vi hoppar så vi har tävlat henne på ett tvådelat pelham. Dock tycker jag att hon krullar ihop sig lite för mycket på det nu och tappar bjudningen fram på bettet. Det försvårar verkligen ridningen på hinder. I 120 var hon fin, lite stark men red iväg henne lite på de första två hinderna och då är det lite för sent. Tåget har liksom redan gått då. Däremot kände jag en bättre kontroll speciellt på framhoppningen till 130 och jag försökte verkligen tänka på att rida henne framåt så hon skulle ta tag lite mer. Inne på banan sen gjorde hon några otroliga språng, men sen vart hon lite för kvick i ena tvåkombinationen så hon fick ett bakbensfel på räcket ut. Efter klasserna ringde jag Florian och berättade om min tävlingsdag och vi diskuterade det här med Chataga och han sa att han hade haft samma känsla senaste gången han tävlade henne. Kan vara så att ett bett byte kan hjälpa till. Men men, det är bara att träna vidare! Det här tror jag dock inte är så jättesvårt att få bukt med.               

Florian är nu och tävlar i Hagen. Vet inte om han kommer att komma hem och rida några hästar under helgen eller om vi kommer att vara helt ensamma. Får se om jag lyckas ta mig dit för att titta lite också. Vill verkligen det!

Vechta dag 1

Aloubette, 6 år e. Armitage - Baloubet du Rouet

110 bed stilbedömning
0 fel, 8.3 poäng, 2 plac

120 bed stilbedömning
0 fel, 8.0 poäng, placerad

Amy var riktigt pigg idag. Hon hoppa och skutta för allt möjligt och var ganska stark mellanåt. Dock hoppade hon superbra. Jag måste dock fortfarande rida lite mer framåt. Hon har en sån jättegalopp att det lätt blir att man fastnar i ett och samma tempo. Måste få henne lite kvickare trots att hon ligger på lite på bettet.


Chacentia, 6 år e. Chacco Blue - Cento

120 bed. stilbedömning
0 fel, 8.1 poäng, placerad


Chassie var otroligt fin speciellt på framhoppningen idag. På banan var hon en aning spänd men gjorde trots det fina språng. Hon var också mer ridbar efter hinderna i den här klassen. Dock blev hon lite stark och trutig i slutet av banan.

Imorgon tävlar jag igen på Chacenta och Chataga, wish me luck!

Måndag

I början av veckan är det alltid störst aktivitet på gården. De flesta hästarna vilade under söndagen så alla ryttare har fullt styr med att trimma igenom dem inför veckans hopprövningar. Vanligtvis är måndagar ingen "hoppdag" men eftersom det är tävling imorgon och på onsdag för många så var det en del hoppning på schemat idag.

Jag själv hoppade Hyacint, Chacentia och Chataga lite idag. Inne i nya ridhuset står det en massa småhinder plus en serie längs ena långsidan bestående av en galoppbom, ett galoppsprång räcke, två studs, ett galoppsprång oxer. Hyacint hade rätt så bråttom genom serien så med henne var vi tvungna att nöta på lite. Hon är lite extra taggad på hinder just nu också då hon inte hoppat på länge pga ett svullet ben hon hade ett tag. Det visade sig att hon bara hade slagit på sig, men hon tog det lugnt ett tag och är nu väldigt uppspelt så fort det kommer till hinder. Fick verkligen tänka på att hålla tillbaka mina axlar genom serien då jag har en liten ovana att följa med lite för mycket vissa gånger.

Chataga behövde inte göra så mycket. Hon hoppade serien väldigt väl och var väldigt ridbar. Måste bara tänka på att hålla i och styra för ytterhjälperna. På henne är det extra viktigt då hon väldigt lätt spinner på i svängarna och skjuter ut bogen. Hon blir då rätt svårsvängd, men det kändes som om jag fick till det till slut!

Chacentia är ibland rätt tittig speciellt när hon ska hoppa ett nytt hinder för första gången. Hon är rätt kul för inne på banan tex. är det första hindret som kan ställa till det, men så fort hon kommit över det så tuffar hon på och är inte så tittig alls. I alla fall höll hon på att få hjärtattack första gången jag skulle in i serien. Hon var därför rätt spänd de första gångerna, men i slutet hoppade hon super! Med henne hade vi ingen oxer i slutet av serien utan ett räcke med två bommar likt ett uppochner vänt V. Sista hindret låg nog på 130 och hon gjorde det super!

Såhär såg bommarna ut ovanpå räcket.


I lördags hoppade jag också Aloubette fast banan som står uppe på den största utebanan. Hon hoppade helt fantastiskt så vi behövde bara hoppa fram lite och sen red jag bara en runda och sen var det bra. Hoppade också banan på Chacentia och hon utvecklas verkligen just nu. I vissa språng visar hon en strålande kvalitet, medans hon i andra fortfarande kan se lite svag ut. Däremot går det framåt vilket är väldigt trevligt!

Nåja. Är väldigt trött så tror det får bli en tidig kväll ikväll. Är ju tävling imorgon så får se till att vara lite fit!

Såhär ser nya ridhuset ut just nu. Hela ena långsidan är öppen mot den stora utebanan. Rätt praktiskt faktiskt!
Hiss och Diss!

• Hästarna känns väldigt fina just nu! Även Warona börjar bli så mycket jämnare och det gillas!

•  Det kommer förhoppningsvis bli mer tävlingar för mig nu framöver. På tisdag ska jag tävla Aloubette och Chacentia. Amy i  en A (100/110) och en L klass (120) och Chacentia går en L och en M klass (125/130). På tisdagen är det bara stilbedömning, men ska även dit på onsdag då med Chacentia igen och även Chataga. Båda går en L och M klass fast med normal bedömning. Sen nämnde Florian om att det kanske var något helgen efter det också!

• Nästa helg är det stora tävlingar i Hagen. Tummen upp för ryttarfesten som tydligen ska vara väldigt bra där! Schockemöhlegänget är taggade! Florian sa också att han skulle försöka få dit mig någon av dagarna också bara för att titta!

• Våren är här! Nu har vi gröna gräsmattor och de flesta träden har slagit ut. Hur härligt som helst!

• Självklart en tumme upp också för vår älskade nykommling Linuz! Han är ju bara världens sötaste!• Man säger brukar ju säga att våren står i kärlekens tecken. Kan det stämma tro?• Jag rätt trött. Jobbat 1½ vecka nu med endast en eftermiddag ledigt. Ska försöka få en till halvdag på måndag annars ser det ganska kört ut för ledighet för mig nu den kommande veckan..

• Folk här älskar verkligen att sprida rykten. Nästan varje dag får man höra något som någon annan har gjort eller till och med något som man själv tydligen har gjort utan att ens veta om det. Ibland är det lite högstadienivå här.

• Det är verkligen fullt upp här nu. Onischenko har tagit hit en drös med nya hästar och med dem tillkommer också en massa nya människor. Många av dem är jättetrevliga, men det finns också dem som är lite väl intensiva.. Det har också kommit hit en bunt mexikanare som ska vara här och träna inför OS. Med andra ord är det full ös medvetslös här numera. Mer än var det normalt är!


• Längtar efter nästa lön. Lite knapert på pengafronten just nu.


Mer bilder på Linuz!

Det skrev jag ju aldrig i första inlägget, vår lilla färsking kallas för Linuz! Självklart med det obligatoriska Z:at. Mamma har något för just den bokstaven. Här är han i alla fall, vår lilla tuffing!
Tävling i Lastrup!

Chacentia, 7 år e. Chacco Blue - Cento

120 bed. A:0
0 fel

130 bed. två faser
4 fel

Chacentia överaskade verkligen i lördags. Hon har utvecklat sin hoppteknik otroligt mycket nu bara på senaste tiden. 120 klassen kändes verkligen super. Vi hade ett riktigt bra flyt och hon var försiktig och med på noterna. Samma i 130. Det var hennes andra 130 klass och hon var nästan på väg att hoppa ur skorna! Dock missade jag en distans på ett hinder och klantade till det lite så därför åkte vi på ett nedslag. Annars var hon inte i nära en bom.

Chataga, 7 år e. Chacco Blue - Carthago

120 bed. A:0
0 fel

130 bed. två faser
4 fel

Chataga hoppade kanon som alltid. Satte en enkel nolla i 120 och sen hade vi ett rätt trist nedslag på ett räcke med en vattenmatta i bakkant i 130. Hon gjorde ett fint språng, men tog oturligt nog med sig den övre bommen med ett bakben. Känslan var annars bra. Måste bara vänja mig vid att hon är lite mer avvaktande på tävling än hemma där hon ligger på mycket mer på varje hinder. På tävling blir hon nästan lite frågande. Men vilken otrolig individ det är annars. Snälla låt mig vinna på lotto så jag kan köpa denna underbara häst!!
Tog några haltaskiga bilder med mobilen från tävlingsplatsen också.Tävling imorgon!

Och jag är helt slut. Den här helgen är inte den mest stillsammaste direkt. Florian tävlade både igår och idag, han ska även tävla imorgon och på söndag. Det hade inte varit så stressigt om det inte hade varit för att hästskötaren som vanligtvis alltid stannar hemma under tävlingar är sjukskriven till på måndag. Det är alltså bara jag och Nadine (Florians showgroom) som jobbar och ja. Ni kan ju gissa vem som både rider hästarna som är kvar hemma och gör det största stallskötsel-lasset när de båda åker iväg på tävling, tjoho! Idag var jag klar 19.30 i stallet, men måste tillbaka nu vid 22-tiden för att ta emot hästarna som kommer hem från tävlingen..

Men men! Igår hoppade jag igenom hästarna som jag ska tävla imorgon. Det är Chataga och Chacentia som jag tar med mig och båda går 120 och 130. Det blir första utomhus också så jag är väldigt spänd på hur det kommer att gå. På träningen hoppade båda riktigt bra, men attan vad de låg på. Jag hade lite kämpigt med att få hejd på dem efter hinderna så jag hoppas att de kommer att backa av lite mer när de kommer till en annan plats imorgon. Har väl inte de största förväntningarna heller. Ska bara försöka koncentrera mig på att göra bra rundor med dem. Imorgon kommer jag också att få klara mig helt själv. Florian och Nadine åker ju som sagt och tävlar också, men på ett annat ställe så jag kommer att få sköta allt själv. Hästarna kommer att åka med en av de andra ryttarna som ska dit så jag kommer nog att ta min egen bil och åka hem mellan klasserna. Dessvärre kommer det nog att bli en rätt sen dag imorgon också. Min första klass är vid 11 och min sista klockan 17.

Nej nog med detta! Dags för en välbehövlig dusch, sen stallet igen och till sist sängen!
Godnatt på er!

Fina Chataga

Vi har blivit med bebis!!

På påskdagen 8 april födde min älskade Lallapalooza ett litet hingstföl. Allt gick jättebra och hon är en fantastisk mamma! Vi har alltid ångrat att vi aldrig betäckte henne som unghäst, men nu har vi äntligen fått vår lilla Lallabebis! Här är han:

Headline WCT
e. Heartbeat (Heartbreaker - Ramiro Z) - Levantos II (Liostro - Cantus)


Nu är det inte alltför länge tills Lalla kan sättas igång lite smått igen. Saknar verkligen våra tävlingar tillsammans. Min fantastiska stjärna. ♥


Lite svar på tal

Såg att jag hade fått två mindre positiva kommentarer ang. filmen på Warona. Kände att jag kanske ska förklara lite varför jag rider henne som jag gör. Alla har vi olika syn på vad "som är rätt och fel". Faktum är att jag nu efter att ha varit utomlands ett år fått ett lite annat perspektiv på vad ridning faktiskt handlar om och hur man i slutändan ska få hästen att arbeta på bästa sätt. Som sagt, många håller säkert inte med, men jag har sett och faktiskt upplevt en otrolig skillnad på på hästarna vi haft vilket gör att jag tror på det här sättet att rida. I sverige är vi överlag alldeles för koncentrerade på vart hästarna har sina huvuden. Går de det minsta bakom lod har man en häst som "ljuger" och inte jobbar rätt. Det behöver inte alls vara så. Visst strävar man efter att få ut näsan, men för att uppnå det måste man ha en häst som är framme på bettet, har ett ordentligt driv bakifrån och är avspänd i ryggen, men dessvärre är det ju inte maskiner vi sitter på. 

Jag fick en annan kommentar som jag tyckte var otroligt bra:

Postat av: Micke

Fast det här med att hästen går "orent" betyder ju inte att hästen är halt... Hästen verkar ju inte riktigt vara den lättaste och det här med att ta stöd på bettet är ju något som hon gör bättre i den nyaste filmen än i den äldre, även om det är en bit kvar (som Zara själv säger). Förstår vad ni menar att hon ser lite oren ut, men frågar ni mig är det att hästen är lite "tygelhalt" och inte går helt balanserat iom. att hon inte vill ta tag ordentligt i bettet. Skulle hästen longeras eller travas på långa tyglar har jag svårt att tro att hon skulle se halt ut.
Dessutom tror jag Zara som är en professionell beridare skulle känna om hennes egna häst inte var helt fräsch...

Att hon ser oren ut mellanåt är jag mycket väl medveten om. Det är ett problem som vi fortfarande jobbar på och det har att göra med, just som Micke påpekar, att hon fortfarande är i obalans och inte helt framme. Den här hästen har är inte bara otrolig känslig hon har också en extremt svår mun vilket försvårar arbetet avsevärt. Det första vi koncentrarade oss på när hon kom hit var att hon skulle acceptera mina ben. Tidigare flög hon i luften så fort jag nuddade henne i sidorna så när Florian sa till mig första gången att sätta på mig sporrar trodde jag att han var totalt tokig. Han menar på (vilket jag absolut insett nu) att för att få henne mer framme måste hon i första hand ta skänkeln och inte fly från den. I början var ridpassen inte roliga. Folk kallade henne för "the crazy Toulon" för att hon var riktigt svår för mig ett tag. Hade jag varit hemma vet jag att jag hade unvikit att ta dessa konflikter. Jag hade suttit utan så mycket ben och bara försökt att få henne lugn. Det Florian fått mig att inse nu är att när det sen kommer till hoppningen håller aldrig det i längden. Du måste ha en häst som accepterar ryttarens alla hjälper till 100% för att du ska få det att fungera runt en hel bana i slutändan. Visst går det ett tag att "mesrida", men i längden är det inte ett hållbart koncept. 

Så visst har jag fått ta en del strider med henne. Efter att hon börjat acceptera att jag hade mer press började nästa svårighet att få henne att börja acceptera bettet och fortfarande sträva framåt trots att jag höll emot lite mer i tyglarna. Att få hästen att jobba i så kallad "rätt form" vilket i min mening är i balans, med ett behagligt stöd på bettet och med ett fortsatt framåtdriv är bland det svåraste med ridningen. Så för att endast ha varit riden i totalt 1½ år så har det hänt väldigt mycket. Från att ha varit en häst som varit totalt olydig både i munnen och för skänkeln till hur hon är nu är en stor skilland. Ingen kan säga något annat. Sen att nån sa att hon såg otrolig ihopknögglad ut kan jag inte riktigt förstå, men tycker du det så är det din åsikt. Tanken är att hon ska bli lägre i formen, men de gånger hon släpper bettet är jag tvungen att hålla emot och rida ännu mer med benen till hon mjuknar och då mjuknar även jag. Där också av dessa "orena" steg.

Jag tänker ge mig där. Jag tror stenhårt på det jag lärt mig här och kommer att fortsätta rida på det här sättet. Sen har vi alla olika åsikter och så är det. Nu har jag i alla fall fått förklara mig lite.


RSS 2.0